Finance & administratie

Rapportering & controlling

Krachtige rapporten en analyses die een effectieve monitoring en sturing van je organisatie mogelijk maken. De juiste cijfers binnen handbereik.

Maandelijkse financiële rapportering vormt de ruggengraat van een robuust en doelgericht financieel management binnen de onderneming. Wij zorgen dat je de tools en rapporten hebt die je een accuraat beeld verschaffen van de financiële gezondheid van je bedrijf en bieden daarmee inzicht in de structuur van je inkomsten, uitgaven en cashflows.

Dit stelt je als ondernemer in staat om de prestaties van het bedrijf goed te monitoren maar ook te evalueren doorheen de tijd en het biedt essentiële informatie voor pragmatische besluitvorming. Een frequente rapportering helpt ook bij het snel identificeren van trends en afwijkingen, waardoor er proactief (of zelfs predictief) kan worden gehandeld in plaats van reactief.

Variantieanalyse is een volgende stap in dit proces, waarbij de werkelijke financiële resultaten worden vergeleken met het oorspronkelijke plan. We gaan op zoek naar de oorzaken van afwijkingen, waardoor je als ondernemer voortschrijdend inzicht verkrijgt. Dat biedt een basis voor kostenoptimalisatie door inefficiënties aan te duiden en mogelijkheden voor kostenbesparing te benadrukken. Kostenoptimalisaties kunnen vervolgens systematisch worden geïmplementeerd.

Ook speelt een goed kader voor performance management een sleutelrol in het continu verbeteren van financiële en operationele prestaties. Performance Management omvat het stellen van specifieke prestatiedoelen voor elke laag van de onderneming, het meten van resultaten, en het aanpassen van strategieën aan de hand van verzamelde data en analyses.

Als business partners versterken we die activiteiten door financiële teams te integreren met andere afdelingen, zoals sales, productie en marketing, om zo samen te werken aan gemeenschappelijke doelen. Deze samenwerking verhoogt de financiële bewustwording door het hele bedrijf en bevordert een cultuur van continue verbetering en verantwoording, essentieel voor duurzaam bedrijfssucces.

The universe is under no obligation to make sense to you. Your company’s reporting deck however, should.

Een greep uit ons aanbod

Maandelijkse financiële rapportering: We ondersteunen onze klanten om vanuit hun statutaire boekhouding een relevante managementrapportering te bouwen op basis van hun specifieke informatiebehoeften.

Variantie-analyse: we voeren regelmatig ‘Act vs Bud’, ‘MoM’ en ‘YoY’ analyses uit, zodat de ondernemer begrijpt waar hij afwijkt van zijn gevalideerde financieel plan en waarom.

Kostenoptimalisaties: we helpen onze klanten om een accuraat inzicht te verwerven in hun kostenstructuur en -categorieën. Welke kosten voegen waarde toe en welke niet? We bevorderen budgetaire discipline en leren alle stakeholders om moeilijke keuzes te maken en te prioriteren op basis van hun eigen roadmap.

Performance management: We ontwikkel en monitoren KPI’s die relevant zijn voor zowel financiële als operationele prestaties. We ondersteunen onze klanten in het begrijpen van hoe hun acties de financiële resultaten beïnvloeden en wat ze kunnen doen om de prestaties te verbeteren.

Business Partnering: we tonen je als ondernemers waar de finance business partner voor staat. We maken integraal deel uit van de business om in nauwe samenwerking met alle delen van de organisatie financiële sturing op een hoger niveau te tillen zodat beter geïnformeerde en meer datagedreven besluitvorming mogelijk wordt.

Wat wij voor jou doen

Onze fractionele CFO’s staan klaar om jou op verschillende gebieden te ondersteunen, zowel op afstand als bij jou op kantoor. Denk hierbij aan:

01 /

Budgeting & forecasting

02 /

Cash flow forecasting

03 /

Cost control & optimization

04 /

Profitability analysis

05 /

Strategic financial planning

06 /

Investment analysis

07 /

Management reporting & systems

08 /

Performance management & KPI development

09 /

Variance analysis

10 /

Internal controls check

11 /

Audit preparation

12 /

M&A

Kiezen voor Unikoo
is kiezen voor ...

01 /

Tijdsbesparing

02 /

Kostenefficiëntie

03 /

Flexibiliteit

04 /

Stabiliteit

05 /

Eén aanspreekpunt

06 /

Pragmatische oplossingen

Waarom kiezen
voor Unikoo?

Een oplossing op maat

Wij matchen een CFO consultant of interim controller die perfect past bij jouw behoeften, organisatie en groeifase. Pragmatisch, flexibel aanpasbaar aan jouw wensen.

Team-as-a-Service

Omdat we werken met teams, kunnen we aan de kost van een FTE meerdere expertises en profielen combineren. Dit geeft meer stabiliteit en kwaliteit aan een scherpe, voorspelbare prijs.

Wij groeien mee

Onze diensten groeien met jouw behoeften mee. Niet alleen financieel, maar ook met experts in marketing, HR, technologie en grafisch design. Korte lijnen geven duurzame resultaten.

Nick Van Meerbeeck

Head of Finance / CFO Unikoo

Nick vertaalt zijn 15 jaar finance ervaring die hij opdeed bij zowel de ‘Big-Four’ (KPMG) als de interne bedrijfswereld (Ferranti, Port of Antwerp-Zeebrugge), probleemloos naar pragmatische oplossingen bij onze startup, scale-up en KMO-klanten. Zo is hij uitstekend geplaatst om de Unikoo Finance services, inclusief onze CFO diensten, aan te sturen.

Lees zijn interview

Samen iets unieks creëren?

Relevante insights

Inzichten om mee naar huis te nemen

19/6/2024

Je team versterken met een (Flying) Office Manager? Dit zijn de voordelen!

15/3/2024

E-invoicing in het digitale tijdperk

7/2/2024

CFO-as-a-Service: wie, wat en hoe?