Insights

10 tips om jouw HR-beleid te optimaliseren

Je HR-beleid en aanpak in het aantrekken en behouden van talent groeit mee met je bedrijf, van start-up tot scale-up en KMO. Heeft jouw organisatie een flinke groeispurt doorgemaakt? Dan is het tijd om je HR-aanpak te optimaliseren. In deze blog zetten we 10 topics op een rij die belangrijk zijn bij de ontwikkeling of optimalisatie van jouw HR-beleid!

3/7/2024
5 min. leestijd
Kenn Wouters
Head of Unikoo

1. Must do's

Zodra je personeel tewerkstelt en je personeelsbestand een bepaalde grootte bereikt, komen er allerlei wettelijke verplichtingen om de hoek kijken. Weet jij welke sociale, fiscale en arbeidsrechtelijke regels voor jouw bedrijf gelden? Beschikt jouw organisatie over de correcte (en up-to-date) informatie of zet je hier in de toekomst best nog extra op in? Zorg dat je steeds goed geïnformeerd bent.

2. De juiste kandidaten aantrekken, hoe doe ik dat?

Je medewerkers zijn het kloppende hart van je organisatie. Daarom is het aantrekken van de juiste mensen cruciaal voor bedrijfssucces. Maar hoe doe je dat? Zet je in op job boards? Heb je ervaring met het bepalen van een doelgroep op sociale media? Kijk je verder dan de traditionele cv en leer je jouw kandidaten écht kennen? En hoe ziet jouw onboarding eruit?

Talent vinden kan op verschillende manieren, maar niet elke aanpak werkt voor elke organisatie. Wees creatief en zorg dat je al vanaf het eerste contact indruk maakt door hen een positieve candidate experience te geven.

3. Hoe ligt jouw organisatie in de markt?

Oftewel, hoe staat het met je employer branding? Een authentiek employer brand trekt betere kandidaten aan, zorgt voor een positievere uitstraling op de arbeidsmarkt én maakt je medewerkers trots om deel uit te maken van je organisatie en je brand. Krachten bundelen en zowel rekrutering, marketing, design en development laten samenvloeien in dit proces? Unikoo kan je hierin van A-Z ondersteunen.

4. Alle neuzen in dezelfde richting

Missie, visie en strategie: je kent ze wel. Maar kennen je medewerkers ze ook? Transparantie en goed leiderschap helpen bij het aantrekken van medewerkers en het creëren van betrokkenheid en geeft de identiteit van je organisatie mee vorm. Belangrijk dus om ook hierin te investeren. Wil je echt next level hierin gaan? Geef je medewerkers dan inspraak en betrek ze bij het bepalen van de strategie en doelstellingen. Want zo maak je van hen échte ambassadeurs.

5. What's in it for me?

Dé hamvraag die elke (toekomstige) medewerker stelt. Transparantie over verloning en beloning is cruciaal, net als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en -voordelen. Anno 2024 draait het bovendien niet alleen meer om extrinsieke motivatoren zoals geld, maar ook om intrinsieke factoren zoals passie, purpose en werkgeluk. Zorg voor een totaalpakket voor zowel kandidaten als medewerkers waarmee jij als werkgever het verschil maakt op de arbeidsmarkt waarin de concurrentie bovendien stevig woedt.

6. Is opleiden effectief het nieuwe houden?

Je bedrijf groeit, maar groeien je medewerkers mee? Door de juiste opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden aan je medewerkers zorg je niet alleen voor individuele ontplooiing, maar ook meer efficiëntie, betere prestaties en productiviteit. Ook het uitbreiden van vaardigheden en kennis en het verhogen van loyaliteit zijn voordelen waar jij de vruchten van plukt.

Naast de wettelijke verplichtingen, zoals het jaarlijks opleidingsplan, het individueel opleidingsrecht en het registreren van opleidingen in de Federal Learning Account, biedt dit organisaties ook de kans om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Kijk hierbij verder dan het traditionele leeraanbod om de leerervaring te diversifiëren. ‘Leren’ evolueert immers snel, met nieuwe ontwikkelingen zoals microlearning, game-based learning en augmented reality die voortdurend opkomen.

7. Hoe komen medewerkers tot hun recht

Mensen verbinden en betrekken tijdens de samenwerking vraagt om een doordacht beleid, met de nodige aandacht voor de ontwikkeling van hun skills en competenties en de groei van medewerkers via feedback en evaluaties. Kijk hierbij niet alleen naar het individu, maar ook naar het team en de organisatie. Zo werk je aan zowel persoonlijke als team- en organisatiedoelstellingen.

8. Feel good, zéker op de werkvloer

Een torenhoog cliché, maar we spenderen meer tijd op de werkvloer dan in onze thuisomgeving. Zorg daarom voor een aangename en veilige werkomgeving. Dat is immers cruciaal voor de gezondheid en het (mentaal) welzijn van je medewerkers. Creëer een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht hun achtergrond, en vorm zo ook de sleutel tot diversiteit, inclusie en gelijke kansen.

9. Gedreven door technologie

Technologie is onmisbaar in het dagelijks leven, dus ook in het HR-beleid van je organisatie. De juiste technologieën maken HR-processen efficiënter of automatiseren ze zelfs, wat tijd en middelen bespaart en de nauwkeurigheid van in één klap gegevens verbetert. Bovendien heeft technologie een cruciale rol én positieve impact op de volledige employee life cycle en employee experience. Wil jij zelf in één oogopslag alle HR-gerelateerde data ter beschikking hebben? Wij kijken graag met jou welke tools voor jouw organisatie een meerwaarde bieden.

10. Vooruit denken en anticiperen

Hoe goed je als organisatie ook inzet op de bovenstaande topics, medewerkers kunnen altijd vertrekken. Bereid je daarom voor op de toekomst met succession planning en voorzie een back-up plan in cruciale functies. Heb je een helder beeld van opvolging binnen je bedrijf in de desbetreffende functies? Heb je de mogelijke pistes al onder de loep genomen? Niemand wil uitgaan van vertrekscenario’s, maar een goede voorbereiding bespaart je heel wat kopzorgen.

What makes you Uni(e)koo

Elke organisatie is uniek. Afhankelijk van factoren zoals bedrijfsgrootte en sector, zullen prioriteiten verschillen. Wij kijken graag samen met jou hoe we jouw HR-beleid kunnen optimaliseren. Onze HR-experts brengen met de HR Maturity Scan jouw uitdagingen in kaart, geven hands-on advies en stellen een plan van aanpak is.

Ontdek de maturiteit van jouw HR-beleid met onze HR Maturity Scan

Relevante insights

Ook interessant

19/6/2024

Je team versterken met een (Flying) Office Manager? Dit zijn de voordelen!

29/5/2024

SQL vs. MQL: het optimaliseren van leadkwaliteit via advertentiecampagnes

24/4/2024

De kunst van visuele hiërarchie in grafisch design