Rijk gevuld maar toch licht verteerbaar – dit was onze eerste Rise & Shine sessie
Eind april vond de eerste editie van Rise & Shine plaats, onze inspirerende ontbijtsessie gericht op gericht op startups, groeibedrijven en kmo’s. Want als de ochtend de toon van de dag zet, dan haal je er toch best alles uit? En dat deden we! Op een zonovergoten locatie vlak bij ons kantoor startten onze gasten de dag met frisse inzichten in finance, HR, marketing en technologie, en natuurlijk ook een héérlijk ontbijt. Kon jij er niet bij zijn? Geen zorgen, we vatten de belangrijkste inzichten met plezier nog eens samen!

Economische en financiële vooruitzichten: wat brengt de toekomst?
Toegegeven, de eerste presentatie viel misschien wat zwaar op een nuchtere maag. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, schetste een helder beeld van de economische uitdagingen én opportuniteiten voor België, en bij uitbreiding de wereld. Wie wel eens een krant gelezen heeft sinds 2020, weet dat we er al beter voorgestaan hebben. Maar ondanks wereldwijde onzekerheden, zoals geopolitieke spanningen en de mogelijke economische impact van Trumps maatregelen, blijven er lichtpuntjes: dalende energieprijzen, renteverlagingen en een voorzichtig herstel van de koopkracht.
Tegelijkertijd wees Bart op structurele problemen zoals arbeidsmarktkrapte en de oplopende budgettaire druk. Maar wél met een hoopvolle boodschap: Vlaanderen heeft sterke troeven, van logistieke ligging en innovatiekracht tot een ondernemend weefsel met wereldspelers in diverse sectoren. Om dit potentieel ten volle te benutten, is er nood aan hervormingen. We moeten inzetten op productiviteit, digitalisering, duurzaamheid en een beter beleid - en AI is één van de belangrijkste gamechangers voor toekomstgerichte groei.

AI: Van hype naar realiteit
In zijn sessie nam Tom Celis ons mee voorbij de buzz rond artificiële intelligentie. Geen sciencefiction, maar een nuchtere kijk op hoe generatieve AI vandaag al strategische meerwaarde creëert – ook voor kmo’s. Tom toonde hoe AI evolueerde van voorspellende analyse naar tools die niet alleen teksten genereren, maar ook beelden, code, processen en zelfs strategische scenario’s. En dat opent deuren. Want als je AI slim integreert met bedrijfsdata, ontstaat échte toegevoegde waarde.
Tom gaf concrete voorbeelden: van documentgeneratie en contractanalyse tot HR-bots en video search op basis van taalmodellen. De rode draad? Wie vandaag start met kleine experimenten – hoe eenvoudig ook – legt de basis voor structurele innovatie. Zeker nu AI ook tactische én strategische toepassingen mogelijk maakt. Zijn boodschap was duidelijk: het gaat snel. Wacht niet af, maar leer, test en bouw stap voor stap. AI is geen hype – het is een hefboom voor bedrijven die willen vooroplopen.

Hoe digitale revoluties marketing transformeren
AI is geen hype meer – het is een structurele verschuiving in hoe we marketing aanpakken. In zijn sessie toonde Kasper hoe artificiële intelligentie vandaag al tastbare meerwaarde oplevert, ook voor kmo’s. Van digitale boormachines tot autonome fabrieken: marketing evolueert pijlsnel van manueel vakwerk naar schaalbare, intelligente systemen. En dat opent deuren. Denk aan tools die automatisch e-mails personaliseren, honderden SEO-pagina’s genereren of zelfs videoproductie versnellen van uren naar minuten – met indrukwekkende resultaten.
Maar de evolutie stopt daar niet. Kasper liet zien hoe we richting een volgende fase gaan: die van end-to-end automatisatie, waarin AI-agents zelf campagnes bedenken, uitvoeren en optimaliseren. Klinkt indrukwekkend, maar ook risicovol. Want als AI het overneemt zonder menselijke sturing, dreigen we af te glijden naar een wereld vol zielloze spam en uniforme content.
Zijn boodschap was duidelijk: omarm AI als slimme machine, maar verlies je ziel niet. Het is net de menselijke creativiteit, emotie en strategisch aanvoelen die merken écht laten opvallen. Zoals Kasper het zelf verwoordde: wees altijd de meester-houtbewerker in de AI-fabriek.
.png)
Bang for your buck: AI en finance
Onze CFO Nick Van Meerbeeck serveerde ons een flinke portie inzichten in de toekomst van finance. Meer bepaald: hoe artificiële intelligentie de rol van finance professionals fundamenteel hertekent: van numbercrunchers naar strategische copiloten. Hij benadrukte dat AI repetitieve en foutgevoelige taken zoals dataverzameling en -opkuis drastisch kan automatiseren. Gevolg? Meer ruimte voor menselijke meerwaarde zoals interpretatie, scenariodenken en besluitvorming. De focus verschuift naar vaardigheden zoals data-storytelling, multidisciplinaire samenwerking en strategisch inzicht.
Slimme monitoringssystemen stellen bedrijven bovendien in staat om sneller te anticiperen op veranderingen. AI is ten slotte een krachtig hulpmiddel bij investeringsbeslissingen, dankzij het vermogen om scenario’s en risico’s objectief in kaart te brengen. Maar, zo besluit hij: strategisch aanvoelen en menselijke oordeelskracht blijven onmisbaar voor duurzame groei.

HR in beweging: transparantie, rapportering en realisme
Last but not least: onze HR Lead Cindy Van Eester lichtte toe hoe recente federale maatregelen en Europese richtlijnen de spelregels voor werkgevers veranderen. Eén van de grootste veranderingen? De Europese richtlijn voor loontransparantie. Deze geldt niet alleen voor grote organisaties, maar bepaalde onderdelen van deze richtlijn - zoals 'het recht op informatie' - zijn van toepassing op alle werkgevers. Dit houdt onder andere in dat werkgevers een transparant loonbeleid moeten hebben op basis van objectieve en genderneutrale criteria.
Ook thema’s zoals auteursrechten, het mobiliteitsbudget, pensioenhervormingen, ziekte en re-integratie en accordeon-uurroosters kwamen aan bod naar aanleiding van het recente Regeer- en Paasakkoord.
De rode draad? HR wordt steeds meer een evenwichtsoefening tussen compliance en competitiviteit. Wie als kmo talent wil aantrekken én behouden, moet niet alleen correct verlonen, maar ook transparant, strategisch en werkbaar beleid voeren. En dat hoeft zeker niet complex te zijn – met de juiste inzichten en begeleiding kan elke organisatie hier stappen in zetten.
Volgende keer inzichten mét ontbijt? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze aankomende events.