Finance & administratie

Financiële modellering

We bouwen scenario’s en berekenen de mogelijke impact ervan waardoor ondernemers beter onderbouwde financiële beslissingen kunnen nemen.

Een heldere winstgevendheidsanalyse van je recurrente klanten of je belangrijkste projecten is voor de ondernemer een cruciaal instrument om te identificeren welke activiteiten de meeste waarde toevoegen. Deze analyses helpen je als bedrijfsleider bij het maken van strategische beslissingen over pricing, klantensegmentatie en hoe je middelen en mensen gaat toewijzen. Dit kunnen we verrijken door methoden te gebruiken zoals full costing en activity-based costing, die een meer gedetailleerd inzicht bieden in hoe kosten worden gegenereerd en toegewezen binnen de onderneming, waardoor een nauwkeuriger beeld van winstgevendheid ontstaat.

Investeringsanalyse en rendementsanalyses zijn eveneens essentieel voor het beoordelen van (de potentiële financiële voordelen van) nieuwe projecten en investeringen. Door het gebruik van technieken zoals netto contante waarde (NPV), interne rentevoet (IRR) en terugverdientijd, kunnen bedrijven de verwachte opbrengst tegenover de investeringskosten stellen en beslissen welke projecten de beste financiële rendementen bieden. Deze methoden helpen niet alleen bij het maken van kapitaal allocatiebeslissingen, maar ze stellen een bedrijf ook in staat om risico’s te beheersen door de investeringen te kiezen die het beste aansluiten bij hun strategische doelen en risicotolerantie.

Cashflow modellering en sensitiviteitsanalyses bieden dan weer een inzicht in de liquiditeitspositie en tonen aan hoe gevoelig deze is voor veranderingen in marktomstandigheden. Cashflow modellering helpt bij het voorspellen van toekomstige cashflows en het plannen van noodzakelijke uitgaven om de bedrijfsvoering soepel te laten verlopen. Sensitiviteitsanalyses voegen een extra laag van inzicht toe door te illustreren hoe verschillende scenario’s, zoals veranderingen in rentetarieven, grondstofprijzen of marktvraag, de cashflows en daarmee de levensvatbaarheid van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Samen bieden deze tools een robuuste basis voor strategische planning en risicomanagement.

Essentially, all models are wrong, but some are useful.

Een greep uit ons aanbod

Winstgevendheidsanalyse klanten of projecten: We brengen je als ondernemer een dieper inzicht in de winstgevendheid van je opbrengsten- en kostenstromen zodat je je kan richten naar de meest lucratieve aspecten van je business.

Investeringsanalyse: We bekijken samen de kosten van R&D mogelijkheden, mogelijke investeringsbeslissingen en andere op groei gerichte uitgaven en gaan na welke optie het meeste rendement brengt.

Cashflow modellering: We projecteren toekomstige kasstromen van je onderneming vanuit het perspectief van financiële planning en liquiditeitsbeheer.

Sensitiviteitsanalyses: Indien gewenst onderzoeken we hoe de verschillende inputs in een model de uitkomsten beïnvloeden onder veranderende omstandigheden.

Rendementsanalyses: We onderzoeken de return van een investering of project door middel van methodes zoals netto contante waarde (NPV) en interne rentevoet (IRR).

Waarderingen: Op basis van de financiële gegevens en marktomstandigheden maken we gebruik van methoden zoals Discounted Cash Flow (DCF) om de economische waarde van het bedrijf te schatten.

Full costing & Activity Based Costing: We gebruiken geijkte methoden om alle directe en indirecte kosten toe te wijzen aan producten of diensten; waar bij full costing gelijkmatig kosten verdeelt, terwijl activity-based costing kosten toewijst gebaseerd op de werkelijke activiteiten die ze genereren.

Wat wij voor jou doen

Onze fractionele CFO’s staan klaar om jou op verschillende gebieden te ondersteunen, zowel op afstand als bij jou op kantoor. Denk hierbij aan:

01 /

Budgeting & forecasting

02 /

Cash flow forecasting

03 /

Cost control & optimization

04 /

Profitability analysis

05 /

Strategic financial planning

06 /

Investment analysis

07 /

Management reporting & systems

08 /

Performance management & KPI development

09 /

Variance analysis

10 /

Internal controls check

11 /

Audit preparation

12 /

M&A

Kiezen voor Unikoo
is kiezen voor ...

01 /

Tijdsbesparing

02 /

Kostenefficiëntie

03 /

Flexibiliteit

04 /

Stabiliteit

05 /

Eén aanspreekpunt

06 /

Pragmatische oplossingen

Waarom kiezen
voor Unikoo?

Een oplossing op maat

Wij matchen een CFO consultant of interim controller die perfect past bij jouw behoeften, organisatie en groeifase. Pragmatisch, flexibel aanpasbaar aan jouw wensen.

Team-as-a-Service

Omdat we werken met teams, kunnen we aan de kost van een FTE meerdere expertises en profielen combineren. Dit geeft meer stabiliteit en kwaliteit aan een scherpe, voorspelbare prijs.

Wij groeien mee

Onze diensten groeien met jouw behoeften mee. Niet alleen financieel, maar ook met experts in marketing, HR, technologie en grafisch design. Korte lijnen geven duurzame resultaten.

Nick Van Meerbeeck

Head of Finance / CFO Unikoo

Nick vertaalt zijn 15 jaar finance ervaring die hij opdeed bij zowel de ‘Big-Four’ (KPMG) als de interne bedrijfswereld (Ferranti, Port of Antwerp-Zeebrugge), probleemloos naar pragmatische oplossingen bij onze startup, scale-up en KMO-klanten. Zo is hij uitstekend geplaatst om de Unikoo Finance services, inclusief onze CFO diensten, aan te sturen.

Lees zijn interview

Samen iets unieks creëren?

Relevante insights

Inzichten om mee naar huis te nemen

19/6/2024

Je team versterken met een (Flying) Office Manager? Dit zijn de voordelen!

15/3/2024

E-invoicing in het digitale tijdperk

7/2/2024

CFO-as-a-Service: wie, wat en hoe?