29 april 2022

Terugblik naar React Conference Live

Terug naar overzicht

Na de laatste editie in 2019 ging op vrijdag 1 april het React Conference Live opnieuw door in Amsterdam. Hoewel wij als techies de versnelde omschakeling naar de digitale wereld enkel maar toejuichen, blijft een in-person conferentie toch een uitgelezen kans om in aanraking te komen met nieuwe tooling, features en producten. Enkele collega’s bij Unikoo hadden dan ook het geluk om deze conferentie te kunnen bijwonen. Ontdek hier hoe onze developers Frederik en Jens de conferentie hebben ervaren!

blog-image

Road to React Conference Live

Omdat de conferentie in Amsterdam plaatsvond, vertrokken we een dagje eerder. Zo waren we zeker op tijd! Eenmaal aangekomen op donderdagavond, trakteerde Nederland ons op een sneeuwstorm. Maar de kans op een collegiale borrel gingen we niet aan ons voorbij laten gaan. We trotseerden de storm en brachten de avond door in een gezellige bar. Talk about teambuilding. ;)

Vrijdag was het dan eindelijk zover. De React Conference vond plaats in het Theater Amsterdam waar we verwelkomd werden met het zicht van een immens scherm. Let the countdown begin!

Een dag vol leerrijke ervaringen

Het event heeft ons op verschillende manieren geïnspireerd en bijgeleerd. Wij sommen enkele van de beste take-aways op:

 1. Maak je webapplicaties zo inclusief mogelijk door gebruik te maken van Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) richtlijnen. Op deze manier is de applicatie ook toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld een auditieve of visuele beperking. Het is jammer genoeg niet altijd mogelijk om hier voldoende awareness rond te creëren en vaak wordt dit ook als aparte taak gezien.
  De oplossing? Probeer dit te combineren met werkzaamheden die complementair zijn. Zo zie je dat aanpassingen die nodig zijn voor SEO vaak hand in hand gaan met aanpassingen om je toegankelijkheid te verbeteren. Daarnaast is het schrijven van zuivere en leesbare code met semantic tags ook al een stap in de richting van goede toegankelijkheid.

 2. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit werkt zeker ook bij het uitleggen van (technische) concepten. Denk bijvoorbeeld aan hoe RxJS afbeeldingen gebruikt om de werking van operators op Observables te helpen verduidelijken.
  Merk je dat je soms moeite hebt om iets te verduidelijken? Zoek of creëer een afbeelding die je kan helpen bij je uitleg. Bij Unikoo leren we hier voortdurend over bij. JustJavaScript door Dan Abramov
  JustJavaScript door Dan Abramov, gemaakt door Maggie Appleton


 3. De juiste afweging tussen flexibiliteit en consistentie vinden is niet altijd gemakkelijk bij het maken van web componenten. Wat je best gebruikt hangt af van de situatie en de usecase van de component.

  Wanneer het te complex wordt en je component op meerdere plaatsen wordt gebruikt, in verschillende scenario’s of in verschillende vormen en kleuren; dan is het best om een meer flexibele aanpak te kiezen. Dit doe je vervolgens met sub-componenten & -elementen. Deze bieden enerzijds voordelen voor het maken van herbruikbare componenten die variëren in vormgeving, maar verbeteren ook de developer ervaring en leesbaarheid van de code.

 4. Componenten, zoals je net hebt gelezen, zijn herbruikbare stukken code die een bepaald doel of vormgeving hebben binnen het project. Wanneer je bedrijf groeit, bestaat de kans dat je na verloop van tijd meerdere codebases hebt. Ga je dan al je componenten die dezelfde huisstijl hebben kopiëren en plakken? Deze telkens overal manueel aanpassen? Nee inderdaad, dat is al een hele karwei op zich.

  De oplossing hier is het maken van een eigen componenten bibliotheek (library) die losgekoppeld is van verschillende codebases. Deze library biedt aan al je omgevingen dezelfde componenten. Op deze manier breid je je huisstijl & applicaties verder uit met de juiste consistentie en stijl.

Onze dag was gevuld met interessante sessies over een grote variëteit aan onderwerpen. De sprekers hebben het stevig applaus van het publiek dan ook zeker verdiend. Wij kijken er naar uit om onze opgedane kennis in de praktijk om te zetten en jou als klant nog beter te helpen.

Graag ontdekken wat onze developers voor jouw digitale omgeving kunnen betekenen? Neem zeker contact op via hello@unikoo.be voor meer informatie!

Jorne Delforge

Technology Lead

development@unikoo.be

Frederik Nijs

Full Stack Developer

frederik.nijs@unikoo.be

Jens Vercammen

Web Developer

development@unikoo.be

Terug naar overzicht
newsletter

Nieuwsbrief

Hapklare weetjes over marketing, digitalisering, recruitment en zoveel meer? Meld je aan op onze nieuwsbrief.